• Lär av historien - det omöjliga är möjligt

[2017-02-14] Visst kan vi lära av historien. Det var forskarna Helene Lööw, Arne Jarrick och Christer Mattsson överens om under Historiedagen. Frågan är vad. - Historien återupprepar sig aldrig. Om det är något den lär oss är det att det omöjliga alltid är möjligt, säger Helene Lööw.

• Nya vägar till lärande med virtuella laboratorier och kalkylerade utsläpp

[2017-01-25] Genom att använda digital teknologi i skolans miljöundervisning blir komplexa analyser och observationer åtkomliga på nya sätt. Samtidigt är de digitala redskapen långt ifrån självinstruerande. Samspelet med läraren är därför viktigt. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Angående en överklass med bildningsproblem och sviktande respekt för lärare

[2017-01-24] Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, har gjort en omfattande fältstudie av rikemansförorten Djursholm som presenterats i boken "Djursholm - Sveriges ledarsamhälle". Onsdag 1 februari ger han en föreläsning på temat "Karisma istället för kunskap? Om pedagogiken i Sveriges ledarsamhälle Djursholm" på Pedagogen, inbjuden av forskargruppen Barn, ungdom, kultur och lärande vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.