• Om att bygga broar på internationell lärarkonferens

[2017-04-18] Göteborgs universitet är värd när 200 lärarutbildare från 22 länder samlas under temat "Bygga broar" 20-22 april. Temat anknyter till en situation där många av medlemsländernas skolsystem har tagit emot en stor mängd nyanlända skolelever.

• Information till studenter och anställda som befann sig i Stockholm den 7 april

[2017-04-07] Ett antal studenter och anställda vid Göteborgs universitet befann sig i Stockholm under fredagens misstänkta terrordåd. För de som behöver hjälp att hantera det de upplevt finns hjälp att få.

• Ny riktad lärarutbildning för outbildade lärare i fritidshem

[2017-03-27] Det finns en stor brist på utbildade lärare i fritidshem. Därför startar Göteborgs universitet en ny utbildning för att fånga upp dem som redan arbetat eller arbetar på fritidshem, men som saknar den formella behörigheten för tjänsten.

• Fullsatt när undervisningsbegreppet inom förskolan diskuterades

[2017-03-08] Kollegiet för didaktik och barns lärande fyllde hela Kjell Härnqvistsalen när man bjöd in till seminarium på temat "Undervisning i förskola - ett rhizomatiskt lärande och/eller ett fokus på lärandets objekt?"

• En skola som lägger grunden

[2017-03-06] Bättre skolresultat, hälsa och minskad segregation. Barn som går i en bra förskola får en bättre utveckling på sikt. - Förskolan lägger grunden för framtidens samhälle, därför måste den hålla hög kvalitet, säger professor Susanne Garvis.

• Medskapande genererar event om mikroplaster

[2017-03-01] Nu samlas svenska intressenter för att diskutera hur man bäst anordnar ett event för allmänheten inom temat "Mikroplaster i hav och kläder".

• Barns vardagsliv starkt reglerat

[2017-03-01] Barn i Sverige och USA upplever sin vardag som tydligt reglerad och strukturerad. Men där de amerikanska barnen anger långa skoldagar och läxor som det jobbiga i vardagen pekar de svenska barnen istället på tjat och stress i samband med de dagliga rutinerna. Det framgår av en aktuell studie vid Göteborgs universitet.

• Lär av historien - det omöjliga är möjligt

[2017-02-14] Visst kan vi lära av historien. Det var forskarna Helene Lööw, Arne Jarrick och Christer Mattsson överens om under Historiedagen. Frågan är vad. - Historien återupprepar sig aldrig. Om det är något den lär oss är det att det omöjliga alltid är möjligt, säger Helene Lööw.

• Nya vägar till lärande med virtuella laboratorier och kalkylerade utsläpp

[2017-01-25] Genom att använda digital teknologi i skolans miljöundervisning blir komplexa analyser och observationer åtkomliga på nya sätt. Samtidigt är de digitala redskapen långt ifrån självinstruerande. Samspelet med läraren är därför viktigt. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Angående en överklass med bildningsproblem och sviktande respekt för lärare

[2017-01-24] Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, har gjort en omfattande fältstudie av rikemansförorten Djursholm som presenterats i boken "Djursholm - Sveriges ledarsamhälle". Onsdag 1 februari ger han en föreläsning på temat "Karisma istället för kunskap? Om pedagogiken i Sveriges ledarsamhälle Djursholm" på Pedagogen, inbjuden av forskargruppen Barn, ungdom, kultur och lärande vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.