• Nysläppt bok om skolan som brottsplats

[2017-05-16] Skolan är den plats där ungdomar i Sverige oftast blir utsatta för våld eller utsätter andra unga för samma sak. Den nyutkomna boken "Brottsoffret i skolan. Professionellas berättelser om ungdomars utsatthet" bygger på fallstudier med fokus på grundskolepersonal. De tre författarna Johannes Lunneblad, Ylva Odenbring och Thomas Johansson presenterade boken vid ett seminarium i början av maj.

• Publikrekord för Science Slam

[2017-05-16] Fullsatt i Vetenskapsfestivalens stora tält i Bältesspännarparken när det var dags för årets Science Slam.

• Ger förskollärarstudenter bok av Pedagogenforskare

[2017-05-11] Lärarförbundet har valt att ge sina studentmedlemmar en specialutgåva av boken "Förskollärarkompetens i förändring" när de inom kort tar sin förskollärarexamen. Boken - skriven av de tre professorerna Sonja Sheridan och Pia Williams vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande samt Anette Sandberg vid Mälardalens högskola - anses vara den bästa för att ge medlemmarna en bra start i arbetslivet.

• Stort intresse för kvalitetsbedömning i förskolan

[2017-05-05] Vid en konferens på Pedagogen i slutet av april presenterades resultat från kvalitetsbedömningar på deltagande förskolor inom försöksverksamheten med övningsförskoleområden, något som bedrivs inom Förskollärarprogrammet vid Göteborgs universitet.

• Bild- och medieundervisning med demokratisk potential

[2017-04-26] Bild- och medieundervisning kan göra att elever får lättare att uttrycka sina åsikter samtidigt som deras upplevelser, erfarenheter och kunskaper blir synliga. I elevernas bildskapande kommer en mångfald perspektiv fram, vilket även kan nyansera stereotypa uppfattningar. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Om att bygga broar på internationell lärarkonferens

[2017-04-18] Göteborgs universitet är värd när 200 lärarutbildare från 22 länder samlas under temat "Bygga broar" 20-22 april. Temat anknyter till en situation där många av medlemsländernas skolsystem har tagit emot en stor mängd nyanlända skolelever.

• Information till studenter och anställda som befann sig i Stockholm den 7 april

[2017-04-07] Ett antal studenter och anställda vid Göteborgs universitet befann sig i Stockholm under fredagens misstänkta terrordåd. För de som behöver hjälp att hantera det de upplevt finns hjälp att få.

• Ny riktad lärarutbildning för outbildade lärare i fritidshem

[2017-03-27] Det finns en stor brist på utbildade lärare i fritidshem. Därför startar Göteborgs universitet en ny utbildning för att fånga upp dem som redan arbetat eller arbetar på fritidshem, men som saknar den formella behörigheten för tjänsten.

• Fullsatt när undervisningsbegreppet inom förskolan diskuterades

[2017-03-08] Kollegiet för didaktik och barns lärande fyllde hela Kjell Härnqvistsalen när man bjöd in till seminarium på temat "Undervisning i förskola - ett rhizomatiskt lärande och/eller ett fokus på lärandets objekt?"

• En skola som lägger grunden

[2017-03-06] Bättre skolresultat, hälsa och minskad segregation. Barn som går i en bra förskola får en bättre utveckling på sikt. - Förskolan lägger grunden för framtidens samhälle, därför måste den hålla hög kvalitet, säger professor Susanne Garvis.