Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Lär av historien - det omöjliga är möjligt

  [2017-02-14] Visst kan vi lära av historien. Det var forskarna Helene Lööw, Arne Jarrick och Christer Mattsson överens om under Historiedagen. Frågan är vad. - Historien återupprepar sig aldrig. Om det är något den lär oss är det att det omöjliga alltid är möjligt, säger Helene Lööw.

 • Nya vägar till lärande med virtuella laboratorier och kalkylerade utsläpp

  [2017-01-25] Genom att använda digital teknologi i skolans miljöundervisning blir komplexa analyser och observationer åtkomliga på nya sätt. Samtidigt är de digitala redskapen långt ifrån självinstruerande. Samspelet med läraren är därför viktigt. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

 • Angående en överklass med bildningsproblem och sviktande respekt för lärare

  [2017-01-24] Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, har gjort en omfattande fältstudie av rikemansförorten Djursholm som presenterats i boken "Djursholm - Sveriges ledarsamhälle". Onsdag 1 februari ger han en föreläsning på temat "Karisma istället för kunskap? Om pedagogiken i Sveriges ledarsamhälle Djursholm" på Pedagogen, inbjuden av forskargruppen Barn, ungdom, kultur och lärande vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

 • Med fokus på norm och normalitet i barns vardagsliv

  [2017-01-18] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Anette Hellman, verksam vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som docent i pedagogik.

 • Första excellenta läraren vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten utnämnd

  [2016-12-19] Fyra frågor till Annika Bergviken Rensfeldt, proprefekt och lektor i pedagogik med inriktning mot lärande och IT vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som är den första vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten som utnämnts till excellent lärare.

 • Professor Ove Sernhede hyllad för sin forskargärning

  [2016-12-13] Med en vänbok hyllas Ove Sernhede, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, av nationella och internationella forskare. Forskarkollegorna uppmärksammar att han i över 30 år fungerat som intellektuell inspirationskälla för ungdoms- och kulturforskare.

 • Pris för goda naturvetenskapliga insatser i förskolan

  [2016-12-07] En doktorand och en masterstudent, båda vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, IPKL, prisades under det senaste Skolforum på Stockholmsmässan för en tid sedan. Båda pristagarna fick pris för olika insatser som gäller förskola och naturvetenskap.

 • Fyra frågor till Zahra Bayati...

  [2016-12-06] ...som den 8 december leder symposiet "I cannot be free until you are free" på Pedagogen på temat aktivism inom såväl akademin som i det civila samhället.

 • Från subkultur i New York till världsspridd hiphopkultur

  [2016-12-01] När hiphopforskare strålar samman på Göteborgs universitet 6-7 december under temat "Peace, Unity and complex issues in hip-hop culture" är det ett steg i att bygga upp en ny svensk forskningstradition.

 • Fler polisanmälningar men färre brottsliga handlingar i skolorna

  [2016-11-03] Skolan är den plats där svenska ungdomar oftast utsätts för våld eller utsätter andra för våld. "Skolvåldet berör. Men samtidigt som mängden brottsliga handlingar i skolan har minskat över tid ökar antalet polisanmälningar på grund av skolhändelser, ett resultat av förrättsligandet av skolan". Det menade Johannes Lunneblad, docent vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, vid en föreläsning i serien "En timme på Pedagogen" i oktober.

Fler nyheter

SNABBVAL IPKL

Sidansvarig: Malin Behnke|Sidan uppdaterades: 2010-06-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?