• Kritiskt öga på skolans digitalisering i fokus på konferens

[2017-06-16] Göteborgs universitet bjuder den 19 juni in skolledare, lärare och forskare till en kritisk diskussion om skolans digitalisering - en utveckling som kännetecknats av både en stark övertro på den digitala teknikens betydelse för lärandet och av stora vinster för inblandade IT-företag. - Det är viktigt att vi visar det verkliga kunskapsläget vad gäller IT i skola och utbildningssammanhang utan att kommersiella intressen är inblandade, säger professor Jonas Linderoth, en av de medverkande Göteborgsforskarna.

• Fortsatt stark utveckling i Göteborgsregionens övningsförskoleområden

[2017-06-14] Runt 400 lokala lärarutbildare, förskolechefer, koordinatorer och VFU-kurslärare fyllde Smyrnakyrkan i mitten av juni när Förskollärarutbildningen vid Göteborgs universitet bjöd in till samverkansdag inom ramen för den femåriga nationella försöksverksamheten med övningsförskoleområden, ÖFSO.

• Sommarskola för nyanlända - Pedagogen först ut

[2017-06-13] Utbildningsvetenskapliga fakulteten var först ut att ta emot sommarskolan för nyanlända som pågår hela veckan.

• Svårt att vara homosexuell och pappa - trots positiva förändringar

[2017-06-08] Att vara homosexuell och pappa i det svenska samhället har med tiden blivit enklare och mer accepterat, men fortfarande finns många hinder. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet.

• Avsiktsförklaring undertecknad med Palestinauniversitet

[2017-06-02] En avsiktsförklaring undertecknades i slutet av maj mellan Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och motsvarande fakultet vid Hebron University, Palestina.

• Undersöker matematik för de yngsta

[2017-05-31] Tre frågor till Camilla Björklund som nyligen befordrades till professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

• Två nya hedersdoktorer vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

[2017-05-30] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har utsett 2017 års hedersdoktorer. Professor Päivi Palojoki, Helsingfors universitet, och professor Nikolay Veraksa Russian State University for the Humanities, Ryssland, har båda gjort betydande insatser för fakulteten.

• Diskussion om Skolkommissionens överväganden och förslag

[2017-05-29] Det blev en välbesökt föreläsning med efterföljande diskussion på Pedagogen i slutet av maj när Skolkommissionens slutbetänkande presenterades av kommissionens ordförande tillika pedagogikprofessorn Jan-Eric Gustafsson.

• Nysläppt bok om skolan som brottsplats

[2017-05-16] Skolan är den plats där ungdomar i Sverige oftast blir utsatta för våld eller utsätter andra unga för samma sak. Den nyutkomna boken "Brottsoffret i skolan. Professionellas berättelser om ungdomars utsatthet" bygger på fallstudier med fokus på grundskolepersonal. De tre författarna Johannes Lunneblad, Ylva Odenbring och Thomas Johansson presenterade boken vid ett seminarium i början av maj.

• Publikrekord för Science Slam

[2017-05-16] Fullsatt i Vetenskapsfestivalens stora tält i Bältesspännarparken när det var dags för årets Science Slam.