• Barns skolgång och framtidsutsikter villkoras under asylprocessen

[2017-09-20] I en osäker livssituation kan skolan utgöra en fast och trygg plats för asylsökande barn. Särskilt central är lärarens roll för hur barnen tas emot i skolan och för de förutsättningar som skapas för barnen i skolvardagen. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Stor tilltro till diagnoser som lösning på oro i skolan

[2017-09-06] Neuropsykiatriska diagnoser får mycket ofta förklara skolelevers utåtagerande beteende. Det visar forskning vid Göteborgs universitet.

• Nationell konferens med fokus på skolvardagen

[2017-08-11] Göteborgs universitet står 14-15 augusti som värd när den tredje nationella konferensen i pedagogiskt arbete hålls vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

• Forskning startar om elevers erfarenheter av våld och utsatthet i skolan

[2017-08-08] I ett nytt forskningsprojekt vid Göteborgs universitet undersöks bland annat elevers strategi för att verkligen försöka få stöd och hjälp då de utsätts för våld i skolan.

• Lär hur mikroplaster från kläder påverkar havet

[2017-08-07] EU-projektet Sea Change anordnar en aktivitet för allmänheten under Västerhavsveckan, där besökarna får möjlighet att lära sig om mikroplaster för att bli mer mikroplastmedvetna.

• Pris för utmärkt tvärvetenskaplig forskning tilldelas Roger Säljö

[2017-06-29] Roger Säljö, professor i pedagogisk psykologi på institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande har tilldelats 2017 års pris för utmärkt tvärvetenskaplig forskning av Kungliga vetenskapssamhället i Uppsala.

• Kritiskt öga på skolans digitalisering i fokus på konferens

[2017-06-16] Göteborgs universitet bjuder den 19 juni in skolledare, lärare och forskare till en kritisk diskussion om skolans digitalisering - en utveckling som kännetecknats av både en stark övertro på den digitala teknikens betydelse för lärandet och av stora vinster för inblandade IT-företag. - Det är viktigt att vi visar det verkliga kunskapsläget vad gäller IT i skola och utbildningssammanhang utan att kommersiella intressen är inblandade, säger professor Jonas Linderoth, en av de medverkande Göteborgsforskarna.

• Fortsatt stark utveckling i Göteborgsregionens övningsförskoleområden

[2017-06-14] Runt 400 lokala lärarutbildare, förskolechefer, koordinatorer och VFU-kurslärare fyllde Smyrnakyrkan i mitten av juni när Förskollärarutbildningen vid Göteborgs universitet bjöd in till samverkansdag inom ramen för den femåriga nationella försöksverksamheten med övningsförskoleområden, ÖFSO.

• Sommarskola för nyanlända - Pedagogen först ut

[2017-06-13] Utbildningsvetenskapliga fakulteten var först ut att ta emot sommarskolan för nyanlända som pågår hela veckan.

• Svårt att vara homosexuell och pappa - trots positiva förändringar

[2017-06-08] Att vara homosexuell och pappa i det svenska samhället har med tiden blivit enklare och mer accepterat, men fortfarande finns många hinder. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet.