Angående en överklass med bildningsproblem och sviktande respekt för lärare

Nyhet: 2017-01-24

Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, har gjort en omfattande fältstudie av rikemansförorten Djursholm som presenterats i boken Djursholm – Sveriges ledarsamhälle.
Onsdag 1 februari ger han en föreläsning på temat ”Karisma istället för kunskap? Om pedagogiken i Sveriges ledarsamhälle Djursholm” på Pedagogen, inbjuden av forskargruppen Barn, ungdom, kultur och lärande vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

Johan Söderman, docent vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, ser Holmqvists studie, som fokuserar på klass och segregation men med överklassen som sitt forskningsobjekt, som mycket intressant:
– Läsningen väcker en rad frågor. Om inte våra makthavare och ledare i samhället respekterar läraryrket, vad händer med yrket då? Och om vi har en näringslivselit som är fostrade med snäv kultursyn och i vissa fall rent bildningsförakt, hur påverkar det Sverige som kunskapsnation? säger han.

Fyra års fältarbete

Mikael Holmqvists bok grundar sig på fyra års omfattande etnografiskt fältarbete - på hundratals timmars deltagande observationer, mer än 200 formella intervjuer, otaliga informella samtal och intervjuer, ett flertal enkäter samt analyser av statistiskt material och litteraturstudier.
I boken om Djursholm framkommer bland mycket annat att föräldrarnas påtryckningar, ett utbrett fusk och dyslexidiagnoser är upparbetade strategier för att uppnå höga betyg, vilket enligt Mikael Holmqvist lärare, elever och föräldrar är väl medvetna om.

Mikael Holmqvists gästföreläsning ges onsdag 1 feb kl 10-12 i AK2 136. Arrangör är forskargruppen Barn, ungdom, kultur och lärande vid IPKL.

Sidansvarig: Malin Behnke|Sidan uppdaterades: 2010-06-17