Avsiktsförklaring undertecknad med Palestinauniversitet

Nyhet: 2017-06-02

Fr v: Åke Ingerman, Kamal K.M. Makhamra och Sami Adwan.

En avsiktsförklaring undertecknades i slutet av maj mellan Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och motsvarande fakultet vid Hebron University, Palestina.

Avtalet skrevs under av de två utbildningsvetenskapliga fakulteternas dekaner, Åke Ingerman och hans palestinska kollega Dr. Kamal K.M. Makhamra.
Men med i den palestinska delegationen fanns även dekaner för flera andra fakulteter vid Hebron University.
– Samarbetet mellan våra två fakulteter är redan till stor del etablerat, men intresse finns att i sinom tid bredda samarbetet, säger Åke Ingerman.
Kamal Makhamra uttryckte sin glädje vid undertecknandet:
– Detta ger nu möjlighet till kollegialt utbyte och samarbete fakulteterna emellan.

Formaliserar etablerad kontakt

Avtalet formaliserar en redan mycket positivt etablerad kontakt i och med gästprofessor Sami Adwan som är innehavare av gästprofessuren till Torgny Segerstedts minne under läsåret 2016/2017. Hans anställning är placerad på institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, IPKL. Sami Adwan är vicerektor och docent vid Hebron University.
– Avtalet innebär möjligheter till utbyte med en miljö som står inför andra utmaningar än vår, men där det samtidigt finns spännande erfarenheter att ta del av. Förhoppningsvis leder avtalet till regelbunden kontakt och utbyte, såsom de flesta av våra andra samarbetsavtal gör. Det öppnar också möjligheten för studentutbyte, säger Åke Ingerman.

Bygga förtroende och tillit

Roger Säljö, professor vid IPKL och Sami Adwans värd under vistelsen här, ser att det inom forskningen finns goda möjligheter till utbyten och gemensamma projekt som rör utbildning som ett medel att stärka tilltron till demokrati och fredlig samexistens bland barn och ungdomar.
– Professor Adwan bedriver forskning och utvecklingsarbete om möjligheterna att genom utbildning överbrygga konflikter i allmänhet och mellan palestinier och israeler i synnerhet. Han driver projekt och skolor för att stärka både elever och lärare och han ägnar sig åt frågor som gäller hur ungdomar kan mötas över religiösa och etniska gränser i gemensamma aktiviteter. Professor Adwan har en unik bakgrund i frågor som gäller hur man kan bygga förtroende och tillit i situationer som präglas av konflikter, extremism och politiskt motiverat våld, säger han.

Sidansvarig: Malin Behnke|Sidan uppdaterades: 2010-06-17