Seminarier och föreläsningar

Frukostpresentation: undervisning i förskolan
21 april, kl 9-10, lokal: B3 339

Presentationen utgår från ett kvalitetsperspektiv om undervisning i förskolan. Sonja Sheridan och Pia Williams informerar också om en kommande kunskapsöversikt om undervisning i förskolan. Den kommer att ges ut av Skolverket och ligga till grund för revidering av förskolans läroplan.

Välkomna!

Gästföreläsning 27 mars klockan 14 i sal BE 026
Zeinolabedin (Ali) Safdari, doktorand i Educational/Instructional Technology, Tarbiat Modares University, Iran

Early Childhood Education in Iran
Preschool education in Iran dates back to the early years of the twentieth century and has been expanded in recent years. However, there are some needs and challenges which must be addressed, specifically, doing research in pertinent areas and developing our national Early Childhood
Education (ECE) curriculum for young children (younger than 4 years old).

In this seminar I will focus on:

• The official statistics of ECE;
  • The content of the national curriculum, which has been published by the ministry of Education for 4 and 5 year olds;
  • The providers of ECE (such as nurseries, preschool centres, play groups, preschools attached to primary schools, Quranic preschool centres, and home-based centres); and
  • The dominant pedagogy of ECE in Iran (structured lesson plans, play-based, book based for older ones).

In the end, I will share some of our ideas about the future and in question-answer time I am eager to listen to attendees' experiences and notes.

Välkomna till två gemensamma seminarier där vi välkomnar forskare ifrån det nystartade Universitetet i Nordnorge som kommer till oss vid IPKL för att utbyta idéer.

Plats Gegerfeltska villan, Arkitektgatan 3 vid Pedagogen.

15 mars kl 16:00-18:30 kommer vi att ha kortare 10-15 minuters presentationer med efterföljande mingel. Vänligen anmäl dig till agneta.pihl@gu.se senast 14 mars!

Medverkande:
Johannes Lunneblad: Den multikulturella förskolan
Kirsten Lauritsen: Levekår for basylsøkerbarn.
Kathrine Moen: Utvikling av 'det nye vi' i barnehagen? En studie om samspill mellom verdier i en kulturelt mangfoldig barnehages praksis
Frida Siekkinen: Den (o)begripliga svenskheten - svenska som andraspråk som exkluderande rum
Lena Andersson: "Barbiebröllop och homohundar - nedslag i en heteronormativ barndom."
Anette Hellman: Fostran av barn genom mat och ätande i förskolan

17 mars kl 10:00-12:00 kommer vi ha ett program i Gegerfeltska villan som inriktar sig mot förskollärarprogrammet. Kaffe och te serveras från kl 9:30, ta gärna med din egen ”frukostmacka”!

Medverkande:
Ingrid Pramling Samuelsson: Några tankar om en mer hållbar och jämlik förskola
Jonna Larsson & Ingrid Pramling Samuelson: Förskollärarutbildningen vid IPKL

Presentationerna följs av diskussion och utbyte av erfarenheter.

Frukostpresentation: fredag 17 februari, kl 9-10, lokal: personalrummet på plan 2 i B-huset

Kristina Thorshag, Anna Backman och Agneta Pihl ingår i forskarskolan i kommunikation och relationer som grundläggande för barns lärande (FoRFa) På frukosten kommer de att göra var sin kortare presentation av sina respektive studier.

Kristina studerar barns bygg- och konstruktionslek i förskolan och på vilket sätt olika konstruktioner ger olika möjligheter till lärande i teknik.

Annas forskningsintresse centreras kring användandet av barnböcker som didaktisk utgångspunkt för att synliggöra naturvetenskapliga fenomen. Fokus i den kommande licentiatuppsatsen riktas mot vad som med barns perspektiv blir möjligt att urskilja av fenomenet 'skugga' i samtal utifrån utvalda barnböcker.

Agnetas studie riktar intresset mot förskolebarns muntliga återberättande. Syftet med studien är att ta reda på om och i så fall hur barn beaktar lyssnarens perspektiv när de återberättar en berättelse som kompisarna inte tidigare hört.

Meddela gärna Anette Hellman anette.hellman@ped.gu.se om du vill komma så att vi vet hur mycket frukost vi ska ordna.

Översiktligt schema för VT2017

ECE planering vt17