Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kalendarium

Dilemman i förskollärares uppdrag mot bakgrund av hög sjukfrånvaro och ökad psykisk ohälsa

Tid: 2019-10-22 kl 15:00,

Evenemangstyp: Seminarium

Vi kommer i denna föreläsning att presentera en studie där vi identifiera problem och dilemman i förskollärares uppdrag mot bakgrund av hög sjukfrånvaro och ökad psykiska ohälsa bland förskollärare. Studien är gjord på uppdrag av Malmö stad och är baserad på intervjuer och skriftliga kvalitetsplaner.

Föreläsare: Ingegerd Tallberg Broman och Sven Persson, Malmö universitet

Sexualbrott på nätet - hur mår de barn som drabbats?

Tid: 2019-10-23 kl 15:00,

Evenemangstyp: Seminarium

I takt med att antalet sexualbrott mot barn på nätet ökar krävs mer kunskap kring de barn som drabbas och hur de påverkas av att övergreppen skett online. I denna föreläsning presenteras vår forskning kring vad för internetrelaterade sexualbrott barn utsatts för, samt deras psykiska mående innan, i samband med, och efter övergreppen.

Föreläsare: Malin Joleby och Carolina Lunde, Göteborgs universitet, psykologiska institutionen.

Med uppdrag att dokumentera de yngsta barnens lärande. En verksamhetsteoretisk analys av förskolors dokumentation

Tid: 2019-10-25 kl 13:15,

Evenemangstyp: Licentiatseminarium

Ann-Charlotte Lindgren, institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet, försvarar sin licentiatuppsats med titeln "Med uppdrag att dokumentera de yngsta barnens lärande. En verksamhetsteoretisk analys av förskolors dokumentation".

Forskning pågår!

Tid: 2019-10-30 kl 08:00,

Evenemangstyp: Workshop, Seminarium, Konferens

Välkommen till en fortbildningskonferens för dig som arbetar inom förskola och grundskola/fritidshem, gymnasieutbildning, vuxenutbildning eller annan utbildningsverksamhet samt idrottsrörelsen och hälsosektorn.

Hållbarhetsveckan Act Sustainable på Pedagogen

Tid: 2019-11-07 kl 09:15,
Plats: Pedagogen, Västra hamngatan 25 - AK2136

Evenemangstyp: Temadag

Hållbarhetsveckan Act Sustainable pågår mellan 4-9 november och riktar sig för första gången både till studenter och personal vid Göteborgs universitet. Torsdagen den 7 november är Utbildningsvetenskapliga fakulteten en av arrangörerna.

Föreläsare: Pass 1: Monica Johansson, prodekan, Aimee Hayley, SIDA-koordinator, Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, Kassahun Weldemariam, doktorand, Institutionen för didaktik och pedagogisk profession. Pass 2: Emma Leifler, Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Anna Post och Agneta Sjöberg, Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Pass 3: Jonna Larsson, Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Minna Panas, Doktorand, Centrum för Utbildningsvetenskap och Lärarforskning (CUL).

Från utvecklingspsykologi till utvecklingsvetenskap

Tid: 2019-11-19 kl 15:00,

Evenemangstyp: Seminarium

Det utvecklingsvetenskapliga paradigmet med fokus på barns utveckling och lärande erbjuder nya möjligheter till gränsöverskridande praktiknära forskning som syftar till att beskriva, förklara och främja barns utveckling och lärande. Med exempel från interventionsstudien Hjärnvägar i förskolan illustreras värdet av detta nya perspektiv och metateori om relationella utvecklingssystem.

Föreläsare: Sofia Frankenberg, Stockholms universitet

Omdömesgill användning av social medier - fallet svensk polis

Tid: 2019-11-26 kl 15:00,

Evenemangstyp: Seminarium

Tidigare forskning identifierar hur sociala medier utmanar den organisatoriska styrning som formar vad som kan beskrivas som en omdömesgill kommunikation inom polisen. Vid detta seminarium diskuteras en studie om hur olika institutionella logiker formar poliserna egna uppfattningar om vad som är en omdömesgill användning av sociala medier. Studien baseras på 30 semi-strukturerade intervjuer med poliser i olika delar av Sverige och inom polisorganisationen

Föreläsare: Bertil Rolandsson, institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet

Förskolan och skolan

Tid: 2019-11-28 kl 13:00,

Evenemangstyp: Seminarium

Under de senaste 25 åren har förskolan sett stora förändringar, med debatt kring skolstartsålder, införandet av förskoleklass, läroplaner och barnomsorgspeng. Under detta seminarium diskuteras dessa förändringar med fokus på förskolans föränderliga relation till skolan och dess undervisning.

Föreläsare: Johannes Westberg, professor i pedagogik med inriktning mot de yngre åldrarna vid Örebro universitet.

Dangerous youngsters or youngsters in danger? Ensamkommande ungdomar i samhällets vård.

Tid: 2019-11-28 kl 15:00,

Evenemangstyp: Seminarium

Live Stretmo, forskare vid IPKL, diskuterar utifrån ett av sina aktuella forskningsprojekt: Dangerous youngsters or youngsters in danger? Ensamkommande ungdomar i samhällets vård.

Föreläsare: Live Stretmo, universitetslektor, Göteborgs universitet, IPKL

Vilan i förskolan 1910-2013: Visuella material och visuell metodologi

Tid: 2019-12-03 kl 15:00,

Evenemangstyp: Seminarium

Min föreläsning kommer att utgå från min avhandling om vilan i förskolan. Därmed kommer den dels att handla om själva aktiviteten vilan och dels om visuell metodologi när filmer och foton används som källor för att studera förskolevardagen. Jag kommer att tala om mina två sammanlänkade studier som avhandlingen består av. Det är en nutida videoetnografisk studie från vardagen på en småbarnsavdelning och en historisk arkivetnografiskstudie om förskolevilan.

Föreläsare: Sofia Grunditz, Stockholms universitet

Insights in the In-Service and Pre-Service Project "Children and Adults Explore Mathematics together"

Tid: 2019-12-11 kl 15:00,

Evenemangstyp: Seminarium

For a long time mathematics education has not been part of pre-service education in early childhood education in Germany and some other countries. After changing curricula and educational policy a need for designing components for mathematics education in pre-service education and also in in-service education arose.

Föreläsare: Professor Christiane Benz, Pädagogische Hochschule Karlsruhe

Boksläpp: Hot och våld i skolvardagen. Att förstå och hjälpa utsatta elever

Tid: 2019-12-11 kl 15:00,

Evenemangstyp: Seminarium

Hot, våld och trakasserier är frågor som uppmärksammas allt mer och väcker debatt. Men hur ser skolvardagens våld verkligen ut? Hur resonerar ungdomar i skolan om detta? Och vilka åtgärder bör vidtas?

Föreläsare: Ylva Odenbring och Thomas Johansson, institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Göteborgs universitet

Sidansvarig: IPKL webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2014-08-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?