Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Undervisning i förskola - ett rhizomatiskt lärande och/eller ett fokus på lärandets objekt?

Öppen kollegieverksamhet

Seminarium inom ramen för Kollegiet för didaktik och barns lärande.

Sedan undervisning lyftes in i skollagen 2011 har det diskuterats vad det betyder för förskolan, med en oro att begreppet kan göra verksamheten mer "skollik". Alla i arbetslaget ska arbeta med utveckling och lärande men det är endast förskollärare som får bedriva undervisning. Eftersom det inte anges vad som kännetecknar undervisning i förskolan, mer än att det är "målstyrda processer", blir gränsdragningen för vem som får göra vad och vad som specifikt är undervisning svår.

I seminariet diskuteras undervisning i relation till förskolans traditionella arbete med lek, lärande och omsorg, och vad som händer när vi allt mer pratar om (formaliserat) lärande, utifrån olika teoretiska och filosofiska utgångspunkter. Där olika lärandeteorier och kunskapssyner drar undervisningsbegreppet i olika riktningar och fyller det med olika innebörder. Exempelvis utifrån ett s k rhizomatiskt lärande, som bygger på en filosofisk förståelse av lärande som något som görs tillsammans och som inte helt enkelt kan styras eller mätas, och ett arbete där lärandets objekt är centralt, med fokus på ett förväntat lärande, liksom hur detta lärande samspelar med lek, omsorg, barns delaktighet och inflytande.

Föreläsare: Christian Eidevald, Lektor, Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet

Datum: 2017-02-28

Tid: 15:00

Kategorier: Barn- och ungdomsvetenskap

Arrangör: Kollegiet för didaktik och barns lärande

Plats: Pedagogen, hus B, Läroverksgatan 15, lokal BE014

Evenemangslänk: Läs mer om Undervisning i förskola - ett rhizomatiskt lärande och/eller ett fokus på lärandets objekt?

Kontaktperson: Malin Nilsen

Sidansvarig: Malin Behnke|Sidan uppdaterades: 2010-07-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?