Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vilan i förskolan 1910-2013: Visuella material och visuell metodologi

Seminarium

Min föreläsning kommer att utgå från min avhandling om vilan i förskolan. Därmed kommer den dels att handla om själva aktiviteten vilan och dels om visuell metodologi när filmer och foton används som källor för att studera förskolevardagen. Jag kommer att tala om mina två sammanlänkade studier som avhandlingen består av. Det är en nutida videoetnografisk studie från vardagen på en småbarnsavdelning och en historisk arkivetnografiskstudie om förskolevilan.

Min föreläsning kommer också att handla om hur bilder av en aktivitet som vilan går att använda för att undersöka hur dagens förskola förhåller sig till sina olika historiska föregångare och hur de jämförande visuella analyserna av empiriskt material som visualiserar miljöer, material, och social interaktion i förskola i samband med vilan gör det möjligt att undersöka vilka återkommande mönster som finns i den sociala interaktionen och i designen av förskolemiljöer. Tack vare forskningsdesign med sammanlänkade studier blev det möjligt att få ökad kunskap dels om vilan och dels om att förskolan kan förstås som en språkberoende institution. I föreläsningen kommer jag att visa historiska originalfoton och filmer samt tala kring hur att teckna både är en metod för att analysera och för etiska ställningstaganden när jag använder fotografiska bilder av barn empiriskt material i avhandlingen.

Seminariet är öppet för allmänheten och ingen föranmälan krävs.

Föreläsare: Sofia Grunditz, Stockholms universitet

Datum: 2019-12-03

Tid: 15:00 - 16:30

Kategorier: Barn- och ungdomsvetenskap, Pedagogik och didaktik

Arrangör: Kollegiet för didaktik och barns lärande, IPKL

Plats: Pedagogen, hus B, Läroverksgatan 15, lokal: BE 014

Evenemangslänk: Läs mer om Vilan i förskolan 1910-2013: Visuella material och visuell metodologi

Kontaktperson: Malin Nilsen

Sidansvarig: IPKL webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2010-07-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?