• Medborgarforskare utvecklar expertis om galaxbilder

[2018-06-26] Två forskare vid Göteborgs universitet har undersökt stora datamängder i ett medborgarforskningsprojekt som handlar om att klassificera galaxer. - Vi ser hur intresserade volontärer har utvecklat expertis som vi forskare inte har räknat med, säger Dick Kasperowski, docent i vetenskapsteori och en av de ansvariga för studien.

• Ungas digitala kompetens i fokus på konferens

[2018-06-18] Vad innebär egentligen digital kompetens och digitalt medborgarskap och vad bör det innebära? Detta är några av de frågor som behandlas på konferensen #PopUpDig18 vid Göteborgs universitet 19 juni.

• Lärande och bildning i fokus i ny bok

[2018-06-08] I den nyutkomna antologin "Lärande och bildning. Hundra år i Göteborg" medverkar bland andra ett antal både tidigare och nuvarande anställda vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Den hundraåriga historia de är med och tecknar visar bland annat hur synen på bildning förändrats, där ett motsatsförhållande skapats mellan humaniora/samhällsvetenskap och naturvetenskap liksom mellan teoretisk och praktisk kunskap.

• Nya professorer installerade

[2018-05-30] Årets professorsinstallation avhölls 25 maj. Under högtidliga former på Göteborgs konserthus installerades universitetets nya professorer, bland dem fem professorer vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

• Både möjligheter och svårigheter med digitalt berättande i förskoleklassen

[2018-05-23] Digitala verktyg i förskoleklassen innebär både möjligheter och svårigheter när barn instrueras att skapa berättelser. Det innebär också en utmaning för förskollärarna. En aktuell avhandling vid Göteborgs universitet visar hur viktigt lärarstödet och instruktionerna är för hur barn engagerar sig i berättande med digitala verktyg.

• Ny hedersdoktor vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

[2018-05-21] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har utsett professor Sten Ludvigsen, Universitetet i Oslo, till 2018 års hedersdoktor för hans betydande insatser för fakulteten.

• SVT-dokumentär startar om 70-talets daghemsdebatt

[2018-04-24] På 70-talet retade Anna Wahlgren gallfeber på kvinnorörelsen genom sitt motstånd mot daghem. Hon blev också en älskad ikon med sina konkreta - och kontroversiella - råd om hur föräldrar ska hantera sina barn. I de två avsnitten av SVT:s "Hela Sveriges mamma" är även professor Ingrid Pramling Samuelsson en av dem som intervjuas om den då stormiga daghemsdebatten.

• Géraldine Fauville får 2018 års stipendium från Eva Selin Lindgrens Minnesfond

[2018-04-18] Géraldine Fauville forskar på utbildning inom miljöområdet och har en stark ambition att bidra till en ökad kunskap hos allmänheten kring tillståndet i våra hav och hur såväl klimatförändringar som mänskligt handlande påverkar hur haven mår. Nu tilldelas hon 2018 års stipendium från Eva Selin Lindgrens Minnesfond.

• Svårt att kombinera extremsport med ett jämställt familjeliv

[2018-04-17] Extremidrottande inom triathlon innebär stora påfrestningar på de idrottandes familjeliv. Trots ambitioner om att leva jämställt landar det oftast i mycket könsstereotypa lösningar där det främst är de manliga idrottarnas karriär som premieras framför kvinnornas. Det framgår av forskning vid Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet.

• Stort tryck på Öppet hus för lärarutbildning

[2018-04-05] Lärarstudenter och studievägledare fick svara på många frågor när det bjöds in till Öppet hus för lärarutbildningen den 27 mars på Pedagogen.