• Undersöker exit-processer bland unga nynazister

[2018-10-04] Fyra frågor till Thomas Johansson, professor vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som får 3,8 mnkr från Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, för projektet Att rekryteras, att tillhöra och att lämna - Exit-processer bland unga nynazister.

• Svensk förskolepraxis lockar

[2018-10-02] I slutet av september var den första av flera grupper skolansvariga från Amersfoort i Nederländerna på plats på Pedagogen för en tredagarskurs på temat lek, lärande och ledarskap. Det svenska forskningskunnandet om hur lek och lärande förenas i förskolan är det som lockar.

• Förskollärarprogrammet för redan yrkesverksamma återupptas

[2018-09-26] Det stora behovet av förskollärare i Göteborgsregionen gör att Göteborgs universitet till vårterminen nu återupptar antagningen till Förskollärarprogrammet för dem som redan har yrkeserfarenhet.

• Upp till regnbågsbarn att förklara sin bakgrund

[2018-09-19] Skolan och andra institutioner som kyrka och föreningsliv har begränsad kompetens att bemöta elever som kommer från regnbågsfamiljer. Istället läggs det på barnen själva att informera och förklara icke-normativ sexualitet, könsöverskridande identitet och sitt queera släktskap. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Ministern för högre utbildning och forskning besökte Pedagogen

[2018-09-11] Lärarutbildning var på agendan när Helene Hellmark Knutsson besökte Pedagogen några dagar före valet. I informella diskussioner mötte ministern programledare, lärarutbildare och studenter från Förskollärar- och Grundlärarprogrammen vid Göteborgs universitet.

• Fokus på demokratins utmaningar

[2018-09-03] Fem frågor till Johan Söderman, docent och lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som på ett heldagsseminarium kring demokrati och folkbildning den 20 september är en av dem som ventilerar frågor om sociala mediers roll vad gäller "fake news", "filterbubblor" och "alternativa fakta".

• Workshop för att utveckla AI-forskningen

[2018-08-29] Vid en workshop i slutet av augusti diskuterade hundratalet forskare, lärare och doktorander hur Göteborgs universitet kan utveckla utbildnings- och forskningsprojekt inom området artificiell intelligens.

• Medborgarforskare utvecklar expertis om galaxbilder

[2018-06-26] Två forskare vid Göteborgs universitet har undersökt stora datamängder i ett medborgarforskningsprojekt som handlar om att klassificera galaxer. - Vi ser hur intresserade volontärer har utvecklat expertis som vi forskare inte har räknat med, säger Dick Kasperowski, docent i vetenskapsteori och en av de ansvariga för studien.

• Ungas digitala kompetens i fokus på konferens

[2018-06-18] Vad innebär egentligen digital kompetens och digitalt medborgarskap och vad bör det innebära? Detta är några av de frågor som behandlas på konferensen #PopUpDig18 vid Göteborgs universitet 19 juni.

• Lärande och bildning i fokus i ny bok

[2018-06-08] I den nyutkomna antologin "Lärande och bildning. Hundra år i Göteborg" medverkar bland andra ett antal både tidigare och nuvarande anställda vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Den hundraåriga historia de är med och tecknar visar bland annat hur synen på bildning förändrats, där ett motsatsförhållande skapats mellan humaniora/samhällsvetenskap och naturvetenskap liksom mellan teoretisk och praktisk kunskap.