• Forskare ska undersöka lärares digitala kompetens

[2020-03-16] Ett nytt forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet ska undersöka vilken professionell digital kompetens lärare i förskoleklassen behöver för att kunna stödja elevernas utveckling av digitala förmågor. Delar av projektet kommer att ske i samarbete med lärare.

• Arbetsmiljö avgörande för gruppindelning på förskolan

[2020-03-02] Mindre grupper i förskolan bidrar till barns lärande och utveckling. Men förskolans organisation, arbetsmiljö och den arbetsplatskultur som utvecklas är avgörande för att förskollärare ska dela in barnen i mindre grupper. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Kropps- och könsideal styr bruk av illegala dopningspreparat

[2020-01-27] Trots väl kända risker är dopning fortfarande relativt utbrett. För att förstå drivkrafterna bakom användning av dopningspreparat har forskare vid Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet genomfört intervjuer av brukare och etnografiska studier i gym- och fitnesskulturer.

• Med ögat på nätbaserat, digitalt och mobilt språklärande

[2019-12-18] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Linda Bradley, verksam vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som docent i pedagogik.

• Undersöker hur IT samverkar med kunskap och lärande

[2019-12-12] Tre frågor till Annika Lantz-Andersson, ny professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

• Elevers röster lyfts fram i bok om hot och våld i skolan

[2019-12-09] Hot, våld och trakasserier i skolan uppmärksammas allt oftare och väcker debatt. Mer sällan kommer dock eleverna själva till tals. I en nyutkommen bok skriven av forskare vid Göteborgs universitet vittnar eleverna om hur våld och kränkningar finns i deras vardag. De uttrycker även vad de anser krävs för att skapa en trygg och säker skola.

• Insamlade patientdata ställer nya krav på sjuksköterskor

[2019-11-27] Att kunna använda patientdata är en väsentlig aspekt av sjuksköterskors arbete inom den kroniska vården. Införandet av ny teknik och nya verktyg för att samla in patientdata ställer dock nya krav på sjuksköterskorna i deras arbete. Det visar en aktuell avhandling vid Göteborgs universitet.

• 80 mnkr till forskarskolor inom utbildningsvetenskap

[2019-11-13] Två forskarskolor vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten får 40 mnkr vardera enligt dagens bidragsbeslut från Vetenskapsrådet.

• Stort intresse när Forskning pågår! genomfördes

[2019-11-12] Runt 200 lärare, skolledare och verksamhetsutvecklare uppdaterade sig inom det senaste inom Utbildningsvetenskapliga fakultetens forskning när Forskning pågår! för femte året i rad genomfördes på Pedagogen.

• Belyser en förändrad syn på skolvåld

[2019-11-04] Fyra frågor till Johannes Lunneblad, professor vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, och redaktör för den nyutkomna boken "Policing Schools: School Violence and the Juridification of Youth".