• Ny lärarutbildningsguide på Studera.nu

[2019-02-18] Ny lärarutbildningsguide ska ge en överblick över de olika vägar som leder till läraryrket.

• Övertro på förskolebarns förmåga att själva ta till sig vetenskapligt innehåll

[2019-02-12] I förskolan behandlas ofta vetenskapligt innehåll med hjälp av bilder, modeller eller lek vilket ger barnen möjligheter att uppleva, upptäcka, uttrycka och lära med hela kroppen och alla sinnen. Men ofta görs detta utan att barnen får någon förklaring som kopplar ihop aktiviteten med det innehåll som står i fokus. Det visar forskning från Göteborgs universitet och Högskolan i Borås.

• Förskollärarprogrammet hållbarhetsmärkt för framtida generationer

[2019-01-25] Göteborgs universitet arbetar systematiskt med hållbarhetsfrågor i utbildningen. Nu garanteras även Förskollärarprogrammets studenter en utbildning som bidrar till kunskap om hållbar utveckling och handlingskompetens för att kunna agera utifrån detta.

• Med fokus på hiphopstudier

[2018-11-27] Tre frågor till Johan Söderman, ny professor i barn- och ungdomsvetenskap vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

• Välbesökt konferens när Forskning pågår! genomfördes

[2018-11-12] Runt 200 lärare, skolledare och verksamhetsutvecklare tog chansen att uppdatera sig på det senaste inom Utbildningsvetenskapliga fakultetens forskning när Forskning pågår! för fjärde året i rad genomfördes på Pedagogen.

• Undersöker skolan som brottsplats

[2018-11-07] Tre frågor till Johannes Lunneblad, ny professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

• Avslutningskonferens för nationell forskarskola för förskollärare

[2018-11-06] Torsdag den 25 oktober hölls en avslutningskonferens för forskarskolan i kommunikation och relationer som grundläggande för barns lärande (FoRFa) på Pedagogen med drygt 100 deltagare från både högskolor/universitet, kommuner och förskolor.

• 54 miljoner från VR till forskningsprojekt och -skolor inom utbildningsvetenskap

[2018-11-01] Sex forskare och två forskarskolor vid Göteborgs universitet får dela på knappt 54 miljoner kronor i 2018 års utdelning från Vetenskapsrådet inom utbildningsvetenskap.

• 27 miljoner kronor till praktiknära skolforskning

[2018-10-30] Skolforskningsinstitutet har beviljat sju projekt bidrag till praktiknära skolforskning, varav fyra är knutna till Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Sammantaget fördelas knappt 27 miljoner kronor till de sju projekten över en period på tre år.

• Datorplattor och appar ingen genväg till förskolebarns lärande

[2018-10-29] Lärare i förskolan använder ofta datorplattor och appar som ersättning för traditionella aktiviteter. Men det är problematiskt, eftersom barnen i första hand lär sig att spela apparna och inte tar till sig det pedagogiska innehållet, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.