Järvaveckan 2019: Hot, våld och trakasserier i skolan

Nyhet: 2019-06-19

Ett av Järvaveckans över 100 seminarier handlade om att hot, våld och trakasserier i skolan blir allt vanligare. Ylva Odenbring, docent vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, var en av talarna.

Klimatet i skolan blir allt hårdare. Det drabbar både personal och elever. Brottsförebyggande rådets skolundersökning om brott visar att mer än hälften av eleverna i årskurs nio någon gång utsatts för brott. Det vanligaste brottet pojkar utsättas för är stöldbrott. Bland flickor är det vanligaste att utsättas för sexualbrott. Elever med utländsk bakgrund, elever med lågutbildade föräldrar och elever som växer upp i familjer med knappa ekonomiska resurser anger i större utsträckning att de utsatts för våld.
2018 gjordes 845 anmälningar om hot och våld i skolan till Arbetsmiljöverket. Det är den högsta siffran på fem år.

Aktuell forskning

Under Järvaveckan 2019 anordnder Forte ett seminarium som tar sin utgångspunkt i aktuell forskning på området. Ylva Odenbring, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet berättade bland annat om sitt pågående forskningsprojekt ”Ungdomar, utsatthet och skola. Elevperspektiv på våld, trakasserier och kränkningar”.
Under seminariet medverkar också Anna Ekström, utbildningsminister (S), Per Leander, generalsekreterare Friends och Annika Wennman, rektor Fryshuset grundskola västra och diskuterar hur den tuffare skolmiljön påverkar elever och lärare och hur vi skapar en tryggare skola.

Se seminariet i efterhand

Sidansvarig: IPKL webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2010-06-17