Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sommarskola för nyanlända - Pedagogen först ut

Nyhet: 2017-06-13

Just som korridorerna tömts på studenter välkomnas en grupp nyanlända ungdomar till Sommarskolan för nyanlända, där de under en vecka får möta universitetets verksamhet från insidan. Efter ett inledande pass i Vasaparken med generell information på måndag förmiddag och lunch så var Utbildningsvetenskapliga fakulteten först ut att ta emot gruppen med ett trettiotal ungdomar från Arbetsförmedlingens etableringsprogram - tjejer och killar med olika bakgrund.

På Pedagogen möttes gruppen av ett matnyttigt program med föreläsningar om forskning och samhällsinformation, workshops och informationspass. Ingrid Pramling, seniorprofessor på institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, inledde med att tala om Svensk förskola i toppklass och för alla ban från 1 år och illustrerade med en film hur pedagogik och lärande integreras i en förskola. Studievägledarna Helen Ziser och Tina Mathé berättade om Utbildningsvetenskapliga fakultetens olika utbildningsprogram, men hade också ställt samman en quiz med frågor som ”Hur bli man antagen vid Göteborgs universitet” och ”Hur många studenter har Göteborgs universitet”.

Sofie Gustafsson, universitetslektor på institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS, gjorde en engagerande workshop om Styrning av svensk skola genom att ställa en fråga: ”Vem har makten i svensk skola?” Och Caroline Berggren, docent på IPS, visade genom statistik bland annat på att det, för den som är nyanländ, kan vara klokt att satsa på något av legitimationsyrkena för att öka möjligheterna för att få ett arbete som motsvarar utbildningsnivån men också att studier i svenska är den viktigaste förutsättningen för högre studier. Programmet avslutades med en rundvisning i Pedagogiska biblioteket.
 

Ghofran och Nermin, båda från Syrien, är två av ”sommareleverna” som träffades för första gången på sommarskolan. Under veckan hoppas de bland annat att de ska få information om vad som krävs för att studera vidare. Båda tjejerna, som endast varit i Sverige i 1 år och 7 månader, har också det gemensamt att det främst är ekonomi som lockar, något som Ghofran redan har studerat i 1 år på universitetet i Damaskus.


FAKTA OM SOMMARSKOLAN

Målgrupp
Målgrupp för Sommarskolan är nyanlända med flyktingbakgrund som:
• Är mellan 18-30 år
• Är inskrivna på Arbetsförmedlingen Etablering och har börjat/ska påbörja en etableringsplan
• Är intresserade av att påbörja universitetsstudier eller vill återuppta studier de tvingats avbryta
• Eller behöver komplettera sin utbildning för att komma snabbare i jobb
• Har relevanta språkkunskaper för att kunna delta.

Läs mer om sommarskola för nyanlända

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Sidansvarig: Malin Behnke|Sidan uppdaterades: 2010-06-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?