Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ungas digitala kompetens i fokus på konferens

Nyhet: 2018-06-18

Vad innebär egentligen digital kompetens och digitalt medborgarskap och vad bör det innebära? Detta är några av de frågor som behandlas på konferensen #PopUpDig18 vid Göteborgs universitet 19 juni.

En av de frågor som behandlas är skolans digitalisering. Från och med höstterminen 2018 förändras skolans kursplaner i de flesta ämnen för att stärka elevernas digitala kompetens. Bland annat införs datorprogrammering i framförallt matematik och teknik. Men det dröjer år innan berörda lärare har den önskvärda programmeringskunskapen själva.

– Införandet av programmering på matematiklektionerna innebär att eleverna bland annat ska lära sig hur man kan använda algoritmer för matematisk problemlösning. Men eftersom sju av tio matematiklärare på högstadiet och fyra av tio lärare på gymnasiet helt saknar utbildning i programmering är detta en stor utmaning för kommunerna, säger Martin Tallvid, en av de medverkande forskarna från Göteborgs universitet.
Årets konferens berör såväl arbetet som pågår i skolsverige just nu kring de reviderade kursplanerna, som internationella utblickar och forskningsbaserade diskussioner om vad digital kompetens, digital literacy, digitalt medborgarskap är och bör vara.

Nedtonad roll eller saknas

Två av huvudtalarna, Sylvana Sofkova Hashemi och Anna-Lena Godhe, presenterar bland annat en studie som fokuserar just på revideringen av styrdokumenten där de nya skrivningarna kring digital kompetens skärskådas: Vad innehåller den digitala kompetens som eleverna ska utveckla och vilka krav ställer det på elever, lärare och rektorer?
De svenska styrdokumenten relateras till nordiska, europeiska och globala rapporter och undersökningar om vad digital kompetens kan innehålla. I förhållande till dessa läggs det i de svenska styrdokumenten större vikt vid vissa områden medan andra får en nedtonad roll eller saknas. I europeiska ramverk för digital kompetens finns specificerat olika nivåer medan det i förändringarna i våra läroplaner i stort sett saknas förändringar i kunskapskraven. Vad betyder detta för vår förståelse av den digitala kompetensen som eleverna ska utveckla? Och vilka samband finns mellan digitala verktyg och ökad måluppfyllelse?

Flera av de internationella huvudtalare som finns på plats är involverade i projekt och frågor kring digital kompetens. Fil dr Luci Pangrazio fokuserar på hur elever tillägnar sig kritiskt förhållningssätt till digital teknologi, medan professor Neil Selwyn med en kritiskt positiv ingång forskar och föreläser om teknologi i utbildning.

Intresset från skolhåll för konferensen är mycket stort. Den blev snabbt fulltecknad. På plats finns forskare, pedagoger, rektorer, kommunala och nationella skolutvecklingsenheter samt utbildnings- och edtech-företag.
Program: https://ipkl.gu.se/samverkan/popupdig

Tid: tisdag 19 juni, kl 08.30-16.30.
Plats: Pedagogen, Göteborgs universitet, hus A, Västra Hamngatan 25, källarplan.

Mer information:
Annika Bergviken Rensfeldt, universitetslektor, telefon: 031-7862823, e-post: annika.bergviken-rensfeldt@ped.gu.se
 

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Sidansvarig: IPKL webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2010-06-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?