Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förorten och folkbildningens renässans

Unga vuxnas egenstyrda praxisgemenskaper för lärande och social mobilisering i utsatta miljonprogramsområden i Stockholm, Göteborg och Malmö.

 

Under senare tid har det kommit hoppfulla signaler från unga i svenska förorter. Kunskapssökande och konstruktiv dialog framträder allt mer som ett alternativ till stenkastning och poliskonfrontation. Med utgångspunkt i den svenska folkbildningen, såväl som från globala berättelser växer nu vad som kan bli en ny folkrörelse fram och kräver förortens upprustning. Det finns historiska paralleller till väckelse-, nykterhets- och arbetarrörelsens mobilisering för över hundra år sedan. Men också de svartas kamp och den Nordamerikanska medborgarrättsrörelsen i USA, såväl som den arabiska våren inspirerar dagens förortsungdomar till socialt engagemang.

Frågor vi ställer oss i projektet är om det är förortens unga som idag visar störst ambitioner att vara en del av folkrörelsesverige? Kan denna folkbildningens renässans innebära nya möjligheter för utsatta stadsdelars marginaliserade unga?

Projektet Förorten och Folkbildningens Renässans har för avsikt att undersöka bakgrunden till och framväxten av dessa nya former av ungdomligt skapade sociala och politiska organisationer och rörelser som kan ses som reaktioner på och alternativ till stenkastning, brandbomber och poliskonfrontationer. Projektet har valt ut tre organisationer som betonar kunskap och lärande som centrala aspekter i sin verksamhet, de visar också ett starkt intresse för anknytning till svensk folkbildningstradition.

Medverkande i projektet

Ove Sernhede, professor
e-post

Johan Söderman, docent
e-post
 

Finansiär

Vetenskapsrådet

Sidansvarig: IPKL webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?