Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Learning, Interaction and the development of narrative knowing and remembering (LINT)

Att lära och minnas med interaktiva teknologier i ett narrativt perspektiv

Syftet med projektet är att studera hur våra sätt att lära, minnas och organisera information och kunskaper förändras genom användning av digitala tekniker. I ett historiskt perspektiv innebar utvecklandet av skriftspråk, text och textbaserad information (exempelvis tabeller, grafer, och andra slags representationer) att information kunde lagras utanför det mänskliga minnet. I samhällen som använder sig av skrift, vad man kan kalla dokumentsamhällen, lär och minns vi med hjälp av, och i intimt samarbete med, sådana externa redskap. Människor som kan läsa har – åtminstone i viss utsträckning – tillgång till de erfarenheter och kunskaper som byggts upp i samhället, erfarenheter som vida överstiger vad som kan lagras hos enskilda individer. Digitala tekniker innebär att ett enormt kollektiv minne byggs upp. Utmaningen, om man betraktar denna utveckling ur ett lärande-, kunskaps- och minnesperspektiv, är att göra människor kapabla att använda sådana resurser.

Det gemensamma teoretiska och praktiska intresset i detta projekt är att studera samspelet mellan hur vi lär, minns och använder sådana externa digitala resurser. Den digitala tekniken kan ses både som en förlängning av traditionell användning av skrift (och andra slags representationer), och som en resurs som leder till nya sätt att lära, minnas och kommunicera. En intressant aspekt av denna utveckling är att den digitala tekniken i stor utsträckning ’löser’ problemen med att bevara information och att göra den tillgänglig i allt fler situationer. Detta innebär att lärande i allt större utsträckning blir en fråga om att kunna använda, anpassa och omformulera tidigare kunskaper och erfarenheter, och i mindre utsträckning att enbart återge dem. 

 

Mer information om projektet (engelska)

 

Kontakt

Koordinator
Professor Roger Säljö
Göteborgs universitet
46 (0)31-786 2457
E-post

Administratör
Doris Gustafson
Göteborgs universitet
46 (0)31-786 2407
E-post

Finansiärer

Riksbankens Jubileumsfond, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Vetenskapsrådet, Utbildningsvetenskaplig kommitté.

Sidansvarig: Elin Johansson|Sidan uppdaterades: 2015-09-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?