Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Brottsplats skola: Förrättsligande av unga som offer och förövare i skolan

Brottsförebyggande rådets undersökningar visar att skolan är den plats där svenska ungdomar oftast utsätts för våld eller utsätter andra för våld. Detta är framför allt påtagligt i grundskolans senare år, där även lärare och annan personal utsätts för våld av unga i skolan. Forskningen visar också att elever som är utsatta för våld ofta är utsatta för multipla former av våld.

Det finns därför anledning att förvänta sig att även lindrigare former av kränkningar, hot och mobbning uppvisar ett tydligt samband med risken för att utsättas för grövre former av våld. Det finns starkt stöd för att på skolor där det finns ett klimat präglat av våld och hot är både elever och lärare drabbade. Forskningen visar hur skolor använder sig av olika strategier för att hantera detta dilemma.

Syftet med studien är att studera vad som äger rum då rektor ska fatta beslut om handlingarna eventuellt ska polisanmälas och vilka andra åtgärder skolan ska vidta. Vi vill därigenom få kunskap om hur situationer då elever i grundskolans senare år handlat så att det finns misstanke om brott kategoriseras och hanteras. Vår förhoppning är att våra resultat ska kunna visa på goda exempel, som kan diskuteras och spridas på rektors- och lärarutbildningar. Denna kunskap kan även vara av intresse för verksamma inom socialtjänsten och polisen.

Forskningsmiljö

Projektet har sin hemvist i forskningsmiljön Barndom, Ungdom, Kultur och Lärande (BUKL), institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande

Projektledare

Docent Johannes Lunneblad

Övriga medarbetare

Docent Susanne Fransson
Professor Thomas Johansson
Docent Ylva Odenbring
Docent Hanna Wikström

Finansiär

Vetenskapsrådet

Projektperiod och totalbelopp

2016- 2018. Totalt 5 034 000

 

Brottsplats skola
Sidansvarig: Malin Behnke|Sidan uppdaterades: 2017-01-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?