Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den nätbaserade instruktionsvideon och lärandet av praktiska färdigheter

Syftet med projektet är att undersöka hur människor i vardagliga sammanhang lär sig praktiska färdigheter med hjälp av instruktionsvideor på Internet.

På sidor såsom YouTube finns en uppsjö av videor som exempelvis visar hur slipsar ska knytas och ögonskugga appliceras. Videons popularitet som instruktionsmedium kan delvis förstås med utgångspunkt i en teknisk utveckling. Videokameror har blivit billigare, mindre och enklare att använda. För att producera en instruktionsvideo räcker det i många fall med tillgång till en relativt ny mobiltelefon. Det har också blivit enkelt att ladda upp och distribuera videofiler. Direkt efter att en videofilm har lagts upp kan användare över hela världen ta del av den. Sökmotorer och specialiserade webbplatser gör det enkelt att hitta bland de miljontals instruktionsvideor som finns tillgängliga. Med hjälp av mobil teknologi såsom telefoner och surfplattor blir det också möjligt att se på instruktionsvideor just då och där ett behov uppstår – i garaget när bilen krånglar eller i trädgården då äppelträdet ska beskäras.

Film, teve och video har en lång historia inom utbildningsväsendet – de har använts i varierande omfattning i allt från förskola till professionsutbildning – men den nätbaserade instruktionsvideon är ett nytt fenomen med egenskaper som skiljer den från sina föregångare. Framför allt används de utanför den formella utbildningen, för att utveckla praktiska färdigheter och underlätta göromål i vår vardag. Det finns en rad anledningar till att video snarare än andra media används för att lära sig praktiska färdigheter. Flera av dessa kopplar till centrala frågor om kunskapens natur och lärandets konkreta villkor. Videon gör det möjligt att kombinera demonstrationer med kommentarer. Videon har också en visuell och sekventiell organisation som lämpar sig för att demonstrera kroppsliga aktiviteter med flera ingående delar – en stillbild eller en text kan inte på samma sätt fånga hur man faktiskt gör när man virkar eller utför ett skateboardtrick.

 

Medverkande i projektet

Oskar Lindwall, docent, projektledare
E-post: oskar.lindwall@gu.se

Barry Brown, professor, KTH
Thomas Hillman, docent, IPKL
Sylvaine Tuncer, post doc, KTH

Finansiär

Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW)

Sidansvarig: IPKL webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2018-08-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?