Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förbättrad vård i hybridsalen

Hybridsal

I en strävan mot förbättrad och mer patientcentrerad vård har traditionella disciplinära och organisatoriska gränser börjat utmanas. Denna utveckling är delvis pådriven av ny teknik som suddar ut gränserna mellan bilddiagnostik och kirurgiska ingrepp. Ett exempel på denna utveckling är framväxten av hybrid(operations)salar som kombinerar drag av både bildstyrda minimalinvasiva kirurgiska ingrepp med mer traditionell öppen kirurgi.

Ett av projektets syften är att optimera rutinerna för strålskydd och därigenom minimera risker till följd av exponering för joniserad strålning. Detta ska leda till förbättringar av arbetsmiljön för personal på hybridsalar. Forskningsprojektet syftar även till att ge mer generell kunskap om hur effektiva och säkra rutiner kan utvecklas för behandlingar med medicinsk bildteknik. Vi hoppas att studien ska leda till ökad kunskap om hur bildinformation ska utvärderas genom att skapa kriterier för informationskvalitet vid bildstyrda behandlingar. Detta kan ge bättre möjligheter att optimera användningen av medicinsk avbildning även när nya medicinska behandlingar och avbildningstekniker introduceras. Dessutom kommer projektet att undersöka hur patientsäkerhetsfrågor kan ingå i utvecklingen av behandlingsmetoder.

Medverkande i projektet

Projektledare:
Jonas Ivarsson

Medverkande:
Charlotta Lund

Anja Almén

Magnus Båth

Mårten Falkenberg

Hans Rystedt 

Finansiär

Finansiär:
Vetenskapsrådet (Medicin och Hälsa)

Projekttid:
2016-2019

Sidansvarig: IPKL webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?