Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning för lekresponsiv undervisning i förskolan för social och kulturell hållbarhet

Nationell forskarskola

Den nationella forskarskolan för förskollärarutbildare finansieras av Vetenskapsrådet och har syftet att utbilda för lekresponsiv undervisning i förskolan för social och kulturell hållbarhet. Forskarskolan är informerad av aktuell teoretisk utveckling i form av vad som refereras till som lekresponsiv undervisning. Forskarskolan ska utbilda adjunkter vid förskollärarutbildningen – genom deras egen forskarutbildning – i hur de kan utbilda förskollärarstudenter att ta sig an samtida utmaningar för förskoleverksamhet, i form av:

  1. lekens eventuellt marginaliserade roll genom betoning på undervisning och utbildning,
  2. att digitalisering innebär att barn har många och skilda erfarenheter när de kommer till förskolan och med mycket olika tillgång till denna sorts resurser, och
  3. att många barn deltar i verksamheten som inte talar majoritetsspråket och därför inte har samma förutsättningar att delta, lära och utvecklas.

Relationen mellan lek och undervisning central

Forskarskolan tar frågan om relationen mellan lek och undervisning som överordnad och en premiss är att med denna teoretiska ingång (lekresponsiv undervisning) kan förskolan även fortsatt rymma lek samtidigt som man kan arbeta med undervisning och utbildning. Inom ramen för forskarskolan studeras detta mer specifikt i relation till digitala teknologier och flerspråkighet.

Forskarskolan ges i samarbete mellan fyra lärosäten:

  • Göteborgs universitet (värdinstitution)
  • Linnéuniversitetet, campus Växjö
  • Malmö universitet
  • Högskolan Kristianstad 

 

Informationsblad i pdf

Sök anställning som doktorand i forskarskolan

Totalt omfattar forskarskolan 9 doktorander, fördelade enligt följande: Göteborgs universitet (4), Linnéuniversitetet (2), Malmö universitet (1) och Högskolan Kristianstad (2). Som doktorand i forskarskolan ingår man i denna större doktorandgrupp med tillhörande handledare/seniora forskare med gemensamma aktiviteter, samt vid det lärosäte man är antagen.

Sista datum för ansökan har passerat.

 

 

Ett samarbete mellan

Sidansvarig: IPKL webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2020-04-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?