Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram

- med profilering mot migration och digitalisering

Arbetar du inom förskola, fritidsverksamhet, i grundskolan eller inom kultur- och socialpedagogiska barn- och ungdomsverksamheter, eller har du en grundutbildning inom dessa områden? Är du intresserad av frågor som migration och digitalisering? Då kan masterprogrammet i Barn- och ungdomsvetenskap vara något för dig!

Studenter på Pedagogen.

Ett masterprogram ger kunskaper och färdigheter för att på ett forskningsbaserat och självständigt sätt arbeta med utvecklings- och utredningsfrågor, t ex som förstelärare eller utvecklingsledare eller för att fortsätta utbildning på forskarnivå och att söka forskarutbildning och forskarskolor inom området.

Som masterstudent hos oss möter du en intressant och utmanande utbildning i en stark forskningsmiljö. Här finns väletablerade forskningsgrupper och lärare knutna till områden som Early Childhood Education, Barndom, ungdom, kultur och lärande och Lärande och IT.

 • Om programmet

  -

  Programmet ges på helfart men med de campusförlagda momenten koncerntrerade till två dagar per vecka. Övrig tid ansvarar du själv för att planera dina studier, enskilt och via vår lärplattform.

  Under första året introduceras du i barn- och ungdomsvetenskap som forskningsområde, dess framväxt och förändring samt filosofiska och etiska grundantaganden. Särskilt fokus läggs på barns och ungas livsvillkor i en globaliserad och digitaliserad värld och hur detta på olika sätt utmanar en traditionell syn på barn och unga i och utanför utbildningssammanhang. Du får också fördjupa dig i metodologi inom ämnesområdet och avslutar sedan med en magisteruppsats.

  Under andra året läser du två kurser som går djupare in på barns och ungas livsvillkor i en globaliserad och digitaliserad värld. Utbildningen avslutas med en masteruppsats.

  Studiegång.

  Kurser

  • Introduktion till Barn- och ungdomsvetenskap, 15 hp
  • Barn- och ungdomsvetenskapliga perspektiv på globalisering och digitalisering, 15 hp
  • Metodologi inom Barn- och ungdomsvetenskap, 15 hp
  • Magisteruppsats, 15 hp
  • Barn och unga i globaliserad värld, 15 hp
  • Barn och unga i digitaliserad värld, 15 hp
  • Masteruppsats, 15 hp
 • Behörighet och ansökan

  -

  För att antas till programmet krävs barn- och ungdomspedagogisk examen eller lärarexamen om minst 120 poäng/180 högskolepoäng med ett fullgjort självständigt arbete om 10 poäng/15 högskolepoäng inom eller utanför examen eller kandidatexamen med huvudämnet pedagogik eller motsvarande kunskaper.

  Ovan angivna behörighetsvillkor gäller för antagning till programmet. För fortsatta studier inom programmet gäller de förkunskapskrav som specificeras för respektive kurs och som framgår av respektive kursplan.

  Ansökan sker via antagning.se

  Nästa utbildningsstart: höstterminen 2020

  Sista ansökningsdag: 15 april 2020


 • Examen

  -

  Programmet leder till en masterexamen i Barn- och ungdomsvetenskap. Efter ett år kan du välja att ta ut en magisterexamen.

  En masterexamen i barn- och ungdomsvetenskap ger behörighet att söka forskarutbildning inom barn- och ungdomsvetenskap, pedagogik och pedagogiskt arbete såväl inom kulturvetenskapliga och socialvetenskapliga forskningsfält.

 • Karriärmöjligheter

  -

  Att vara lärare och förskollärare är att ha en profession med ett kunnande grundat i en lång akademiska utbildning. Utbildade lärare i förskola och skola behöver en fördjupad kunskap om såväl ny fakta och aktuell forskning.

  Masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap med profilering mot migration och digitaliserng leder till utökade karriärvägar inom läraryrket exempelvis som förste (förskol-)lärare, utvecklings-
  ledare, rektor, förskolechef, doktorand på forskarutbildningen och forskare. Innehållet i masterprogrammet leder till att du får en kompetens som efterfrågas av huvudmän på förskolor och skolor.

 • Kontakt

  -

  Studievägledare
  Lena Wendt
  031 786 21 67
  e-post
  För tillfället går det endast att kontakta studievägledarna via e-post.

  Studierektor
  Live Stretmo
  031 786 24 24
  e-post

  Studieadministratör
  Cathrine Lindqvist
  031 786 27 58
  e-post

  Programledare
  Anne Kultti
  031 786 23 74
  e-post

Sidansvarig: IPKL webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2019-05-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?